Najpopularniejsze rodzaje sushi i ich nazwy

Sushi to charakterystyczna potrawa, wywodząca się z kuchni azjatyckiej. Ten japoński specjał podawać można na wiele sposobów, odkrywając za każdym razem inne bogactwo smaków i kompozycji. Warto poznać najbardziej popularne rodzaje sushi, by móc wybrać ulubione połączenie składników.

Sushi – od sposobu konserwacji po światowe salony

Sushi to najbardziej rozpoznawalne danie kuchni azjatyckiej. Ten orientalny przysmak nie zawsze jednak kojarzony był z wykwintnym daniem, serwowanym przy specjalnych okazjach. Jak się bowiem okazuje, wiele lat temu był to po prostu skuteczny sposób na konserwację ryb oraz owoców morza. Produkty obkładano ryżem, a następnie zakopywano w ziemi. Dzięki temu ich przydatność do spożycia znacząco się wydłużała. Wszystko to za sprawą odpowiedniej temperatury, która nie pozwalała na zepsucie się pokarmu. Przed podaniem, sfermentowany już ryż był usuwany, gdyż nie nadawał się do spożycia. Wnętrze jednak było w dalszym ciągu świeże. W XIX w. zrezygnowano z fermentacji ryżu. Zastąpiono ją natomiast zakwaszaniem go. Wykorzystywano do tego ocet, który po dziś dzień pozostał istotnym składnikiem sushi, dzięki któremu potrawa zyskuje charakterystyczny posmak. Sushi wraz z upływem kolejnych wieków ewaluowało, zyskując coraz to nowe odsłony. Dziś spotkać można wiele rodzajów potrawy, różniących się między sobą składem i sposobem przyrządzenia. Udowadnia nam to strona www.sushifriends.com.pl, czyli Sushi Friends Kraków, którego lokal znajduje się na ul. Sebastiana Klonowica 26, 30-654 Kraków (Tel. 736 244 188). Znajdziesz tutaj najwyższej jakości składniki sushi, które wykonywane jest w dbałości o najmniejsze szczegóły.

Rodzaje sushi

Nigiri

To chyba jedna z najbardziej znanych, a zarazem również i najprostszych wersji japońskiego przysmaku. Etymologia nazwy związana jest ze słowem „nigiri”, co oznacza dosłownie „ugniatać”. Sushi ma tutaj postać nieco wydłużonej kulki, utoczonej z ryżu. Na niej układane są owoce morza, ryby lub też japoński omlet, występujący pod tajemniczą nazwą tamagoyaki. Dodatkiem do potrawy jest wasabi, czyli ostry chrzan o charakterystycznym smaku.

Maki

Myśląc o sushi, większość osób wyobraża sobie zapewne maki. Wszystko to za sprawą charakterystycznej czarnej obwódki. Maki to w zasadzie nigiri, które zostało owinięte przy pomocy alg morskich nori. Aby przygotować potrawę, formułuje się przy pomocy bambusowej maty długie wałeczki z ryżu, które następnie są krojone na mniejsze fragmenty (to tzw. hoso-maki). Podstawowa wersja potrawy składa się z cienkich plastrów z owocami morza lub warzywami, umieszczonymi wewnątrz.

Futo-maki

Futoi oznacza w języku japońskim „gruby”. Nietrudno się więc domyślić, że to grubsza wersja hoso-maki. W tym przypadku plastry osiągają 4-6 cm grubości. Futoi-maki sw dekoracyjnej formie ozdabiane są zielonymi warzywami, takimi jak sałata lub ogórek. Dzięki temu potrawa zyskuje atrakcyjny wygląd, przyciągając wzrok i budząc zainteresowanie nawet u zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni.

Ura-maki

To tzw. maki odwrócone. Od podstawowej wersji odróżnia je kolejność warstw. Aby przygotować ura-maki na bambusowej macie należy umieścić ryż, a w następnej kolejności nori z dodatkami. W ten sposób stworzone danie obtacza się jeszcze sezamem. Wyróżnia je również kawior, którego nie dodaje się do innych rodzajów potrawy.

Temaki

Temaki to idealna wersja dla wszystkich tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. To najszybszy, a jednocześnie najprostszy sposób na przyrządzenie sushi. Przypomina ono lodowego rożka, choć rolę wafla pełnią tutaj płaty nori. Całość wypełniona jest ryżem, do którego wciskane są słupki warzyw z fragmentami ryby. Można powiedzieć, że to fast-food w postaci sushi. Poręczny rozmiar sprawia, że danie nadaje się jako szybka przekąska lub też pożywne drugie śniadanie.

Oshizushi

Ta wersja sushi wyróżnia się charakterystycznym kształtem. Można go uzyskać, uciskając ryż najpierw sam, a następnie z dodatkami. Służą do tego specjalne foremki. Po wyjęciu z nich potrawy, należy pokroić ją na mniejsze kawałki, uzyskując w ten sposób kanciasty wygląd.

Sugatazushi

Ta odmiana występuje niezwykle rzadko. W tym przypadku rezygnuje się z tradycyjnych rolek. Ryba moczona jest w zalewie solankowej i nadziewana ryżem. Tak przygotowaną potrawę kroi się w kawałki. Aby skosztować takiego specjału, należy jednak wybrać się do Japonii, gdyż tylko tam jest serwowana w takiej formie.

Chirashizushi

To tzw. sushi rozrzucone. Nic dziwnego, że z wyglądu nie przypomina znanej wszystkim potrawy. Chirashizushi ma formę ryżu, podawanego w miseczce. Na nim ułożone są kolejne składniki dania – owoce morza, ryby czy warzywa. Spotkać można tutaj również tofu, a także tamagoyaki, czyli japoński omlet.

Gunkan Maki

Znacznie uproszczona wersja tradycyjnego maki. To niewielkie łódki, które formowane są pojedynczo. Ich składnikiem jest ryż, doprawiany octem. Dodatki nie różnią się w tym przypadku od innych rodzajów sushi.

Unagi Nigirizushi

Unagi to węgorz japoński, który uchodzi za najlepszy składnik japońskiej potrawy. W odróżnieniu od innych dodatków, jest on grillowany, a nie podawany na surowo. Znakiem rozpoznawczym tej wersji dania jest brązowy kolory, który uzyskuje się poprzez grillowanie ryby.

Temarizushi

Temarizushi to zdecydowanie najbardziej dekoracyjna wersja przysmaku. Sushi wyróżniają się okrągłym kształtem i bogatymi zdobieniami. Potrawa zazwyczaj serwowana jest podczas tzw. Święta Lalek, obchodzonego w Japonii jako Święto Dziewcząt.

Inarizushi

W bogatym repertuarze sushi nie zabrakło również miejsca dla tofu. Sakiewki z tofu wypełniane są ryżem, doprawionym octem. Regionalnie można spróbować również sushi, składającego się z japońskiego omletu, zastępującego tofu.

Poszczególne wersje sushi różnią się od siebie kształtem i kolorami. Wszystkie jednak kuszą wyglądem i przyciągają miłośników orientalnych smaków. Ze wszystkimi pysznymi opcjami zapoznasz się na stronie menu, wskazanego w powyższej części sushi baru. Sprawdź ofertę - z pewnością znajdziesz tam coś dla siebie!